Här är ett recept på en glutenfri och laktosfri kaka med smak av kaffe:
Ingredienser:
- 200 g rumsvarmt laktosfritt margarin
- 2 dl strösocker
- 2 ägg
- 2 dl glutenfri mjölmix
- 1 dl mandelmjöl
- 1 dl starkt bryggt kaffe (svalnat)
- 2 tsk bakpulver
- 2 msk kakao
Glasyr (valfri):
- 1 dl florsocker
- 1 msk starkt bryggt kaffe
Instruktioner:
- Sätt ugnen på 175°C. Smörj och mjöla en rund kakform (ca 24 cm i diameter) eller täck den med bakplåtspapper.
- Vispa det rumsvarma margarinet och sockret i en skål tills det blir luftigt.
- Tillsätt äggen, ett i taget, och vispa väl efter varje tillsats.
- Blanda i det glutenfria mjölet, mandelmjölet, bakpulveret och kakaon. Rör om tills allt är väl blandat.
- Tillsätt det svalnade kaffet och blanda försiktigt till en jämn smet.
- Häll smeten i den förberedda kakformen och jämna till ytan med en spatel.
- Grädda i förvärmd ugn i ca 30-35 minuter, eller tills en sticka sätts in i mitten av kakan kommer ut ren.
- Låt kakan svalna helt i formen innan du tar ut den och lägger den på ett serveringsfat.
- Förbered glasyren genom att blanda florsocker och det starka kaffet i en skål tills det bildar en tjock glasyr. Häll glasyren över den svalnade kakan och låt den stelna innan servering.
Denna kaka har en underbar smak av kaffe och är perfekt för kaffekalas eller som en efterrätt till kaffeälskare. Var noga med att använda endast glutenfria och laktosfria ingredienser för att göra kakan helt fri från dessa allergener. Smaklig måltid!