Här är ett recept för glutenfria och laktosfria kanelbullar:
Ingredienser:
Deg:
- 50 g jäst
- 5 dl havremjölk (laktosfri)
- 1 dl strösocker
- 150 g mjölkfritt margarin
- 1 tsk salt
- 1 msk fiberhusk
- ca 14-15 dl glutenfri mjölmix (t.ex. havremjöl, rismjöl, mandelmjöl)
Fyllning:
- 100 g mjölkfritt margarin, rumstempererat
- 1 dl strösocker
- 2 msk kanel
Pensling och garnering:
- 1 ägg (eller havremjölk för veganska bullar)
- pärlsocker
Instruktioner:
- Smula jästen i en bunke och lös upp den i ljummen havremjölk.
- Tillsätt socker, mjölkfritt margarin, salt och fiberhusk. Rör om väl.
- Tillsätt mjölmixen lite i taget och arbeta degen till en smidig och elastisk deg.
- Låt degen jäsa under bakduk i ca 30-45 minuter, eller tills den dubblats i storlek.
- Under tiden degen jäser, gör fyllningen genom att blanda mjölkfritt margarin, strösocker och kanel till en jämn smet.
- När degen jäst färdigt, dela den i två delar och kavla ut varje del till en rektangel.
- Bred ut fyllningen på varje rektangel och rulla ihop dem från långsidan.
- Skär varje rulle i ca 2 cm breda bitar och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
- Låt bullarna jäsa under bakduk i ytterligare 30-45 minuter.
- Sätt ugnen på 225°C.
- Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker.
- Grädda bullarna mitt i ugnen i ca 8-10 minuter, tills de fått fin färg.
- Låt bullarna svalna på galler under bakduk.
Njut av dina glutenfria och laktosfria kanelbullar!